TECNIFICACIÓ: ESQUIAR ESTUDIANT

Si agafem la definició de diccionari, tecnificar vol dir “aplicar nous procediments tècnics”
Però si fem cas al que hem vist i escoltat en un entrenaments del grup de tecnificats de l’Esquí Club d’Andorra, tecnificació i passió van molt lligades.

ADOLESCÈNCIA SOBRE ESQUÍS
La Júlia, la Isona, l’Iu, el Tom, la Chloé i el Nico són joves de 12 i 13 anys que viuen per a la seva passió: l’esquí alpí.

Alguns han practicat altres esports, inclús han competit i han hagut de triar-ne un, com la Chloé, que feia “sincro” (natació sincronitzada)

Són joves que han de prendre decisions, nens que mentre els seus amics juguen a videojocs ells estan entrenant o bé estan estudiant perquè mentre la resta de companys estaven a classe, ells tecnificaven.


CLUBS, TECNIFICATS I FEDERACIÓ
Els clubs d’esquí han viscut un “boom” en els darrers anys, sobretot des de la incorporació dels grups “multidisciplinars” o des que no és obligatori participar en les curses.

Mentre els nens i joves de club es troben 1 o 2 dies per setmana amb el seu entrenador/a, els tecnificats ho fan gairebé a diari, sigui per a fer treball en pista o sigui per a fer físic.

Els joves que entren en la disciplina de la tecnificació U14 han de ser capaços d’assimilar responsabilitat, capacitat de treball, resiliència i esforç, per a poder tirar endavant el seu somni alhora que els seus estudis i una actitud de superació alhora que aprendre a saber gestionar els moments no tan bons.

La federació andorrana d’esquí marca unes pautes als clubs, una línia de treball a seguir, en quant a càrrega d’hores, que s’haurà de planificar amb anterioritat, tant pels directors tècnics, com pels entrenadors com per les famílies i escoles.


El treball en equip, en casos així és bàsic per al correcte desenvolupament del joves esportista.

Com explicava el Pep Gabriel, director tècnic i entrenador dels tecnificats ECA, “els nens passen molts dies fora de casa, sigui en entrenaments o competint”.

Per tant, la coordinació escola-alumne-família-entrenador és vital per arribar a bon port.

Com deia l’Iu i la Isona, “el Pep ho fa tot”.


I és que l’entrenador és, molts cops i sense voler-ho, pare, amic, professor de matemàtiques, confessor, skiman…

Un entrenador marca per sempre més el desenvolupament de la persona, com esportista i com futur professional.